POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Utrka za lijekom protiv ćelavosti

Potraga ili utrka za lijekom protiv ćelavosti često se poistovjećuje sa potragom za Svetim gralom. Naime, za njim se traga još od postanka čovjeka, a njegova komercijalna primjena pobudila bi interes i potražnju milijuna ljudi koji pate od gubitka kose ili ćelavosti. Priznajte da bi i vas ugodno iznenadilo. Nema potrebe spominjati kakvu zaradu bi ostvarili izumitelji. No to baš nije tako jednostavno.

Otkrivamo vam koje su tehnologije, tretmani i uređaji trenutno u procesu verifikacije od strane legitimnih institucija, kompanija i istraživačkih organizacija. Cilj svakog od njih je tretirati i izliječiti ćelavost u svim njegovim formama. Ovdje možete vidjeti u kojoj je fazi do lansiranja na tržište pojedini od njih.

Hair Follicle Primordiums

Hair Follicle Primordiums

Kyocera, Riken i Organ Technologies udružili su se kako bi razvili tretman koji se fokusira na prikupljanje matičnih stanica folikula kose od pacijenta.

Mala količina folikula bi se izvadila iz stražnjeg dijela glave pacijenta iz kojih bi se izolirale matične stanice te nakon toga laboratorijski multiplicirale.

Takve matične stanice bi se ukombinirale u 3D okruženje kako bi tvorile tzv. „primordium“ (prvotne stanice). Kao takve mogle bi se isporučiti medicinskim ustanovama kako bi se transplantirale na pacijentovo vlasište.

global.kyocera.com
cdb.riken.jp
www.organ-technol.co.jp

 

Shiseido RCH-01 Asia

Shiseido RCH-01 Asia

Shiseido je stekao ekskluzivnu licencu od RepliCel Life Science-a na RCH-01 za cijelo azijsko tržište. Provode slično istraživanje kao RepliCel, no u drugom vremenskom intervalu i u odvojenim procesima. RCH-01 je autologna stanična terapija koja koristi izolirane stanice dermalne papile iz folikula vlasi kako bi se tretirala androgena alopecija.

Takve stanice se mogu dobiti uz pomoć biopsije manjeg dijela vlasišta na stražnjem dijelu glave. Nakon toga se repliciraju i injektiraju u ćelavo područje pacijenta. Cilj je migracija stanica vlasi koje su genetski imune na alopeciju.

www.shiseido.com

 

RepliCel RCH-01

RepliCel RCH-01

RepliCel-ova RCH-01 tehnologija je autologna stanična terapija koja koristi stanice iz dermalne papile folikula vlasi kako bi se tretirala androgena alopecija.

Takve stanice se mogu dobiti uz pomoć biopsije manjeg dijela vlasišta na stražnjem dijelu glave. Nakon toga se repliciraju i injektiraju u ćelavo područje pacijenta. Cilj je migracija stanica vlasi koje su genetski imune na alopeciju.

www.replicel.com

 

Histogen Hair Stimulating Complex

Histogen Hair Stimulating Complex

Hair Stimulating Complex (HSC) je injektirajuća terapija protiv gubitka kose. Sadrži neonatalne stanice uzgojene u simuliranim embrionalnim uvjetima hipoksije (3-5% kisika) i suspenzije. U takvim uvjetima stanice postaju multipotentnima te dolazi do regulacije faktora rasta koje su se pokazali kao važni u održavanju kose vitalnom.

Proteine unutar HSC kompleksa, uključujući KGF, VEGF i folistatin, uključeni su u signaliziranje matičnim stanicama u tijelu, te su se pokazali kao se ključ u formiranju vlasi i stimulaciji folikula koji su u fazi mirovanja. Upravo je Folistatin povezan s proliferacijom matičnih stanica folikula vlasi.

www.histogen.com


Hair Follicle Neogenesis

Hair Follicle Neogenesis

Dr. George Cotsarelis otkrio je da fizički poremećaj kože, pod odgovarajućim okolnostima, može dovesti do folikularne neogeneze. Nakon što dođe do poremećaja epidermisa (pokožice), dolazi do ponovne epitelizacije. Ovaj istraživački projekt ima za cilj ispitati da li minoxidil polućuje bolje rezultate kada se primjenjuje u ključnoj točki vremena nakon ranjavanja kože. Novi uređaj s kojim će se provoditi cijeli proces na siguran i učinkovit način je u fazi razvoja.

www.follicabio.com

 

SM04554

SM04554

SM04554 je topički spoj koji modulira WNT put. WNT put je jedan od primarnih signalnih putova koji reguliraju samoobnovu i diferencijacije odraslih matičnih stanica. On također ima i druge važne uloge: od reguliranja životnog ciklusa rasta kose do korijenove morfogeneze.

Samumed vjeruje da sposobnost da se modulira WNT put može predstavljati značajnu priliku za liječenje androgene alopecije, što bi trebalo rezultirati boljim rastom kose.

www.samumed.com

 

Allergan Bimatoprost

Allergan Bimatoprost

Prostaglandini su se u studijama pokazali od utjecaja na životni ciklus folikula vlasi. U liječenju androgene alopecije to znači veći broj vlasi u fazi rasta, u svakom trenutku, što bi rezultiralo gušćom kosom.

Bimatoprost je analog prostaglandina PGF2a. Pretpostavlja se da djeluje na receptore prostamida u folikulama kose, kao i da ima šire biološko djelovanje. Allergan se nada da će utvrditi da Bimatoprost potiče rast kose i povećava pigmentaciju.

www.allergan.com

 

Allergan Setipiprant

Allergan

Setipiprant je selektivni oralni antagonist receptora CRT2, receptor za koji se veže D2. George Cotsarelis je otkrio da prostaglandin D2  igra značajnu ulogu u gubitku kose.

Prostaglandin D2 se može naći u vlasištu muškaraca, a utječe na gubitak kose. Dakle, u međuodnosu s ovim PGD2 receptorom mogao bi biti potencijalni tretman za gubitak kose u vidu promicanja rasta kose ili inhibiranja procesa minijaturizacije kose.

www.allergan.com

 

Breezula CB-03-01

Breezula CB-03-01

Breezula je steroidni anti-androgen za liječenje androgene alopecije. Lokalno se nanosi na vlasište kako bi se smanjio proces minijaturizacije. Breezula djeluje na razini kože tjemena tako što blokira DHT interakciju s androgenim receptorima koji se nalaze u folikulu dlake.

Za razliku od drugih DHT inhibitora i antiandrogena Breezula ne bi trebao ometati hormonalne funkcije pacijenta. To bi ga trebalo učiniti jedinstvenim preparatom.

www.cassiopea.com

ATI-50001 & 50002

 ATI-50001 & 50002

Aclaris se udržio sa JAKPharm-om LLC i Key Organics-om koji se bave kovalentnim vezivanjem, riječ je o visoko selektivnim JAK3 inhibitorskim spojevima za liječenje gubitka kose. Ova tehnologija može biti korisna ne samo za alopeciju areatu, već i za androgenu alopeciju.

Odnos JAK inhibicija je do gubitka kose je napravljen od strane tima na čelu s dr Angela Christiano. “Oduševljeni smo što možemo ući u ovaj sporazum s Aclaris-om i razvoj JAK inhibitora za liječenje alopecije areate, androgenetske alopecije i drugih poremećaja gubitka kose”, rekao je dr Christiano. “Radujemo se trenutnu kada će Aclaris plasirati JAK inhibitore u klinike, osobito za liječenje alopecije areate.”

www.aclaristx.com

______________

Kako bismo vam pomogli u prepoznavanju simptoma te dali projekciju sa koliko godina bi vas mogla pogoditi ćelavost, ukoliko ništa ne poduzmete, kreirali smo za vas informativni TEST ĆELAVOSTI koncipiran na znanstvenim podlogama. Primarno je namijenjen muškarcima sa nasljednim oblikom gubitka kose.

Kliknite na sliku ispod te odgovorite na 10 kratkih pitanja:

banner_test_celavosti

Ukoliko vam se svidio ovaj blog post kliknite na Tweeter, Facebook ili Google gumbić ispod. Rado bismo čuli i vaše mišljenje pa slobodno napišete i svoj komentar.

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.