POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Multiplikacija i kloniranje kose

Multiplikacija i kloniranje kose spadaju među najperspektivnija područja istraživanja što se tiče problematike ispadanja kose. Svako malo objave se rezultati napretka sa uglavnom istim zaključkom – kroz nekoliko godina ova metoda bi trebala uspješno zaživjeti. Prva istraživanja počela su još u prošlom stoljeću. Danas se već i provodi postupak kloniranja kose u nekim klinikama, ali rezultati još nisu zadovoljavajući, tj. ne mogu se mjeriti sa transplantacijom kose.

Bitno je znati razliku među pojmovima “multiplikacija kose” i “kloniranje kose”:

Koncept multiplikacije kose podrazumijeva ekstrakciju (vađenja) stanica kose donora sa donorovog vlasišta, koristeći najmanje moguće invazivne metode. Zatim se te stanice multipliciraju u laboratoriju te se nakon toga injektiraju injekcijom u pacijentova proćelava područja da bi stimulirale rast nove kose. Dakle, riječ je o staničnom inženjeringu kojim se želi postići tzv. Folikulna Neogeneza – stvaranje novih folikula. Kloniranje kose je nešto slično, samo se kod te metode već u laboratoriju proizvodi neograničeni broj mladih vlasi koje se zatim klasićno ili uz pomoć robota usađuju u ciljano područje glave.

Jednom kad se optimizira metoda multiplikacije i/ili kloniranja, prednosti će biti mnogostrane. Kosa je od donora, dakle vlastita, pa bi trebala izgledati jednako i odbacivanje će biti minimalno. Zatim, očekuje se da će troškovi biti manji jer nema potrebe za cijelim timom doktora, i možda najvažnije, nema ograničenja u količini usađenih stanica, pošto se mogu multiplicirati praktički beskonačno.

Iako se navedena istraživanja provode već desetljećima te je sve više klinika koje rade na usavršavanju kloniranja kose, za sada na žalost nisu postignuti zadovoljavajući rezultati. Ima još puno nepoznanica koje nisu riješene (točna pigmentacija, rast i kut multiplicirane kose, dinamika rasta i sl.).

Po pitanju kloniranja kose, najdalje je za sada došao Aderans Research Institut (ARI) iz Atlante koji je ujedno i pionir na području istraživanja i razvoja sigurnih proizvoda za regeneraciju kose baziranih na staničnom inženjeringu. Spomenimo da je Aderans Research Institut podružnica Aderans Co. – najvećeg proizvođača perika u svijetu te isto tako član Bosley – globalnog lidera na području kirurške restauracije kose. Što se pak tiče metode multiplikacije, tu primarnu poziciju zauzima RepliCel Life Sciences.

red arrow

test ćelavosti

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.