POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Struktura kose i vlasišta

Vlas kose je pretežito sastavljena je od bjelančevine keratina te predstavlja nakupinu mrtvih stanica koje nastaju kao proizvod folikula kose. Od istog proteina načinjeni su i naši nokti te vanjski sloj kože.

Vlas kose je cilindričnog oblika, a sastoji se od 3 sloja, iznutra prema van: medula, korteks i kutikula. Međustanični cement zajedno s kutikulom čini zaštitni omot kose.

  1. Medula – stanice bez jezgri i slabe pigmentacije. Prisutne su samo kod zdrave i jake kose.
  2. Korteks – srednji sloj ili srce vlakna, sastoji se od spoja visoko organiziranih stanica, bogatih proteinima među kojima je keratin. Zaslužan je za čvrstoću, boju i teksturu kose.
  3. Kutikula – vanjski sloj, čine je ljuskice koje su međusobno čvrsto povezane međustaničnim cementom, a ima funkciju barijere. Te su ljuskice prozirne, bogate proteinima te služe kao zaštita korteksa.
  4. Međustanični cement – spoj lipida i proteina. Lipidi se sastoje od sterola, masnih kiselina i ceramida.

Sastav koseFolikul kose se opisuje kao ulegnuće epiderme (lat. epidermis) tj. površinskog sloja kože u dermu (lat. dermis), koji se nalazi ispod epiderme. Proksimalni dio folikula ima proširenje u obliku luka, koji se naziva bulba, a koji je šupalj na svojoj bazi te obuhvaća dermalnu papilu.

Kroz dermalnu papilu protječe krv iz koje se crpe hranjive tvari i kisik neophodni za rast i razvoj kose. Dermalna papila također sadrži androgene prijemnike kojima se pripisuje bitna uloga kod pojave hormonski/genetski uvjetovane ćelavosti. Sam folikul ima dva sloja, dermalni sloj (fibrozno tkivo) i epitelni sloj. U svaki folikul, na dermalnom sloju umeću se mišići podizači dlaka. Ovi sitni mišići imaju funkciju podizanja dlaka, a uz to pomažu izlučivanju loja iz žlijezda lojnica.

Životni ciklus rasta kose

Rast kose je ponavljajući ciklus. Možemo ga podijeliti na tri faze:

  1. Anagen – faza rasta
  2. Katagen – faza tranzicije
  3. Talogen – faza mirovanja i naposljetku ispadanja

Svaka vlas prolazi kroz navedeni ciklus neovisno o susjednoj vlasi.


Anagena faza

Predstavlja period rasta kose kada se folikularne stanice umnažaju i keratiniziraju. To traje otprilike 2-6 godina. Smatra se da se u datom trenutku oko 85% vlasi nalazi u anagenoj fazi. Jedna vlas može narasti oko 10 cm na godinu, a kroz svoj životni vijek rijetko koja vlas može narasti dulja od 1 m.

Katagena ili involutivna faza
Završetkom faze rasta, folikul kose involuira i migrira bliže površini kože, što traje od 1-2 tjedana. U tom periodu donji dio folikul kose se odvaja od dermalne papile te se skuplja na 1/6 svoje normalne duljine.


Telogena faza

Nakon što se dermalna papila odvojila od folikula kose slijedi period mirovanja koji traje približno 5-6 tjedana. U to vrijeme mirovanja kosa ne ispada već ostaje pričvršćena za folikul sve dok je nova vlas ne izgura van. Smatra se da se oko 10-15% vlasi u datom trenutku nalazi u telogenoj fazi.

Završetkom telogene faze započinje ponovo anagena faza. Dermalna papila i donji dio folikula se spajaju te se počinju formirati nove vlasi koje će izgurati stare. Upravo iz tog razloga kada koristimo preparate za rast kose, najprije uočavamo ispadanje kose (što može djelovati zbunjujuće), a što je zapravo znak da je počela rasti nova kosa.

Jeste li znali?

Prosječno, kosa raste brzinom od 0.33 mm/dan. Normalnim ispadanjem kose smatra se ispadanje do 100 vlasi dnevno. Tek ukoliko je taj broj veći tada možemo govoriti od prekomjernom ispadanju kose. Što se pak gustoće kose teče, normalna gustoća je oko 220 vlasi po četvornom centirmetru vlasišta.

KLIKNITE NA TEST ĆELAVOSTI (SLIKA ISPOD) KAKO BISTE SAZNALI S KOLIKO GODINA BISTE MOGLI ISKUSITI ĆELAVOST UKOLIKO NIŠTA NE PODUZMETE NA VRIJEME

red arrow

test ćelavosti

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.