POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Terapija kose vlastitom krvnom plazom bogatom trombocitima

Mnogi znanstvenici vjeruju kako je budućnost liječenja u regenerativnoj medicini koja se zasniva na relativno jednostavnom konceptu: Kada se ozlijedimo ili razbolimo, naše tijelo samo aktivira svoje prirodne obrambene mehanizme i procese te tako dolazi do samoizlječenja.

Naše tijelo također odašilje jasne poruke koje nam ukazuju ukoliko nešto nije u redu s nama ili smo izašli van prirodne ravnoteže te nas tako navodi da učinimo pozitivne promjene. Kada počnemo slušati te poruke, odnosno ponašati se proaktivno, postoji velika šansa da spriječimo i najgore bolest.

Strah od gubitka kose ne mora biti vaša realnost, osim ako odlučite ignorirati važne poruke koje vam šalje vaša kosa. Tvrdi Dr. Y. Benjamin, glavni specijalist iz klinike u Miami-ju.

Dakle, što je to terapija kose vlastitom krvnom plazom?

Engleska kratica Platelet Rich Plasma znači krvna plazma bogata trombocitima. Spada u vrstu tzv. regenerativne medicine koja se najčešće koristi u borbi protiv starenja te liječenja ozljeda. Proaktivno se služi sastavnicama naše krvi kao što su trombociti, bio-aktivne tvari i faktori rasta koji su odgovorni za ubrzavanje procesa regeneracije i zacjeljivanja tkiva.

Nema zabilježenih štetnih posljedica kao što su alergije ili iritacije jer se prilikom terapije koristi samo pacijentova krv. Ovom terapijom skraćuje se vrijeme rehabilitacije, ne ostavlja ožiljke, može biti alternativa za operaciju, te je jeftinija od same operacije.

Najčešća primjena terapije krvnom plazom:

  • Liječenje oštećenog tkiva, mišića, ligamenata ili kostiju
  • Liječenje stopala, gležnja, kuka
  • Liječenje teniskog lakta i ahilove tetive
  • Liječenje križa i diskova
  • Liječenje sindroma kapilarnog tunela
  • Uklanjanje bora, akni i podočnjaka na licu
  • Sprečavanje ispadanja i gubitka kose

Kakav učinak na rast kose ima terapija krvnom plazmom?

Posljednjih nekoliko godina ta terapija postigla je značajan odjek na uštrb svojih pozitivnih rezultata u rješavanju problema gubitka kose. Primjenom ove metode kod većine pacijenata je zabilježen ubrzani rast kose – dulja i deblja kosa u odnosu na netretirano područje. Iako rezultati variraju od pacijenta do pacijenta, pojedine klinike javno objavljuju podatke kako im je stopa uspješne terapije preko 80%.

Plazma bogata trombocitima, bia-aktivnim proteinima i stimulatorima rasta, tvarima koje inače naše tijelo koristi u procesu samoizlječenja, utječe na formiranje novih stanica, žila, te regeneriranje i obnovu tkiva vlasišta.

Kako izgleda sama terapija?

Da bi se pripremila plazma bogata trombocitima najprije je od pacijenta potrebno izvaditi manju količinu krvi. Ona se zatim stavlja u specijalnu centrifugu koja se velikom brzinom rotira te automatski proizvodi plazmu bogatu trombocitima. Cijeli proces traje od 15-20 minuta pri čemu se razina trombocita i faktora rasta u plazmi poveća od 3-10 puta. Za to vrijeme, potrebno je dubinski očistiti vlasište pacijenta. Najčešće se koriti i lokalni anestetik kako bi se izbjegla eventualna nelagoda kod pacijenta.

Slijedi postupak brizganja plazme u vlasište pomoću šprice. Kada to završi, mikroigličnim skalp-rolerom je potrebno više puta preći preko tretiranog područja ne bi li plazma penetrirala u dublji sloj kože te se ravnomjerno apsorbirala po cijelom području. Na taj način se stimuliraju folikule kose na rast, stvaraju se nove krvne žile odgovorne za dotok svježe krvi tj. kisika i hranjivih tvari potrebnih za zdrav rast i razvoj kose.

Sama terapija traje oko sat do dva, uključujući pripremu i vrijeme oporavka. Provodi se u sigurnosti klinike te ne nosi rizike poput operacije; opću anesteziju ili dugo vrijeme oporavka. Većina ljudi se vrača direktno na posao nakon što su završili sa terpaijom.

Bitno je napomenuti da nisu sve metode jednake. Uspjeh same metode ovisi o tome kolika je koncentracija plazme bogata trombocitima i faktorima rasta. Ukoliko nije na dovoljnoj razini, tada neće imati željeni terapeutski učinak na pacijenta. Tu se dakako stavlja naglasak na stručnost i iskustvo doktora. Također je bitno znati da ukoliko se nalazite u kasnijem stadiju gubitka kose, većina folikula vam je već najvjerojatnije odumrla pa u tom slučaju  terpaija krvom plazom možda nije najbolje riješenje. No, preostaju vam rješenja kao što su moderni sustavi zamjenske kose ili transplantacija kose.

Terapija vlastitom krvnom plazom bogatom trombocitima djeluje do godine dana, nema zabilježenih nuspojava te se može kombinirati sa bilo kojom drugom terapijom za rast kose.

red arrow

test ćelavosti

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.