POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Laserska foto-terapija prorijeđene kose LLLT

Primjena laserske terapije u što ranijem stadiju može biti savršena zamjena za lijekove i preparate. Rezultati zadnjih kliničkih studija ovo i potvrđuju.

Iako se primjenjuje već nekoliko desetljeća, posljednjih desetak godina laserska je terapija postala sve popularnija. Koristi se kako u medicinske tako i u nemedicinske svrhe. Zasigurno ste se već susreli ili barem čuli za neke od slijedećih terapija laserom: uklanjanje neželjenih dlačica, izbjeljivanje zubiju, skidanje dioptrije, liječenje ozljeda i uklanjanje boli, liječenje kožnih bolesti kao što su vitiligo, psorijaza i sl.

Laserska terapija niskog stupnja (LLLT – Low level laser therapy) vrsta je tzv. „hladne“ laserske terapije zato što se njome prenosi samo svjetlosna energija a ne i toplinska. Dakle, bazira se isključivo na nisko energetskoj svjetlosti te foto-terapijskim principima. Prva istraživanja o djelovanju laserske terapije niskog stupnja sežu još u 60-te i 70-te godine prošlog stoljeća kada se otkrilo da LLLT djeluje kao biostimulator na živo tkivo.

Tek je 2005. godine objavljena studija na ASLMS-u (American Society for Laser Medicine and Surgery) koja je pokazala da terapija laserom ima isti učinak na folikule kao i minoxidil. U siječnju 2007. godine američko udruženje za hranu i lijekove FDA (Food and drug association) proglasilo je prvi laserski češalj dokazano učinkovitim i sigurnim uređajem za poticanje rasta kose kod onih koji pate od androgene alopecije tzv. nasljedne muške ćelavosti. Mnoga slična istraživanja i certificiranja uređaja još su u tijeku te se rezultati mogu očekivati u vrlo skoro vrijeme.


Kako djeluje LLLT?

Stanice izložene laserskim zrakama apsorbiraju infra-crveno svijetlo pri čemu dolazi do procesa samoizlječenja. Naime, laserske zrake prodiru u tkivo vlasišta te stimuliraju mikro-cirkulaciju što drugim riječima znači dotok svježe krvi u stanice, poboljšanje staničnog metabolizma te veća sinteza proteina. Vjeruje se da se na taj način uništava i DHT – dihidrotestosteron, muški hormon odgovoran za gubitak kose.
Lasersko djelovanje ogleda se kroz tri ključne komponente:

  • Svjetlosna energija iz lasera pretvara se u staničnu energiju – tzv. fotokemijski efekt. Kao rezultat toga stanice su sposobnije apsorbirati hranjive tvari iz krvi te se isto tako rješavati otpadnih tvari
  • Poboljšava se krvna i limfna cirkulacija tj. dotok svježe krvi te stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca
  • Vibracije uzrokovane laserskim djelovanjem potiču stanice na skladno kretanje i djelovanje

Korisni učinci foto-terapije laserom:

  • poboljšana krvna i limfna cirkulacija u vlasištu – dotok hranjivih tvari i kisika do folikula
  • regeneracija i zdrav rast tkiva
  • brži oporavak i rast kose nakon zahvata transplantacije kose
  • smanjenje upalnih procesa na vlasištu
  • stimulacija rasta novih folikula
  • povećana kvaliteta terminalne vlasi i njezine debljine
  • idealna je i za muškarce i za žene

Neka europska istraživanja pokazuju da je LLLT zaustavio daljnje ispadanje kose u 85% slučajeva, dok je potaknuo novi rast kose u 55% slučajeva.

Iako do sada nije bilo zabilježenih nuspojava laserske foto-terapije vlasišta, valja naglasiti da se ne preporuča onima koji pate od raka kože ili onima koji imaju zabilježen rak kože u svom porodičnom stablu. U svakom slučaju, prije donošenja odluke o primjeni laserske terapije, mudro je posavjetovati se sa svojim liječnikom ili dermatologom.

Popularnu LLLT llasersku kapu možete naručiti ovdje, direktno od proizvođača.

test ćelavosti

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.