POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Lijekovi i preparati za rast kose

Danas na tržištu postoje tisuće “čudotvornih preparata” koji “jamče” rast kose te traže naivne žrtve da za njih plate poprilično visoke iznose iskorištavajući njihovo poljuljano samopouzdanje zbog gubitaka kose.

Ukoliko posjetite vašeg liječnika ili dermatologa vrlo je vjerojatno za očekivati da će vam preporučiti poznate lijekove, finasterid, minoxidil te eventualno dutasterid. O kakvim je proizvodima ovdje riječ:

  • Finasterid (za muškarce) za oranu primjenu, pod trgovačkim nazivima: Propecia, Proscar, Fincar, Finpecia, Finax, Finast, Finara, Finalo, Prosteride i Gefina, primarno je zamišljen kao lijek za liječenje hiperplazije prostate, a tek se kasnije slučajno došlo do spoznaje da pozitivno djeluje na rast kose, na način da inhibira 5AR enzim, čime se onemogućuje konverzija testosterona u dihidrotestosteron (DHT).
  • Dutasterid je poznat pod trgovačkim nazivom Avodart. Gotovo da ima ista svojstva kao i finsterid samo mu je  nešto veći učinak na liječenje prostate. Za razliku od finasterida nije odobren od FDA kao lijek za liječenje ćelavosti.
  • Minoxidil (2%-tni za žene i 5%-tni za muškarce) za vanjsku primjenu, pod trgovačkim nazivima Rogaine, Regaine, Avacor, Loniten, Mintop i sl., primarno je bio namijenjen za liječenje visokog krvnog tlaka, no s vremenom se slučajno otkrilo kao i kod finasterida da ima sekundarni učinak, a to je rast kose. Minoksidil naime širi krvne žile u vlasištu, čime se omogućuje dotok svježe krvi, odnosno kisika i hranjivih tvari do korijena kose.

Tromjesečnu dozu popularnog Regaine 5% minoxidila u pjeni za praktičnu upotrebu, direktno iz Njemačke možete naručiti ovdje:

Iako navedeni lijekovi imaju znanstveno dokazani učinak na rast kose kod određenog broja ispitanika, te ih je kao takve odobrilo svjetsko udruženje za hranu i lijekove „Food and Drug Administration“ (ovo se odnosi na finasterid i minoxidil), isto tako kao i mnogi drugi lijekovi imaju i svoje negativne posljedice odnosno nuspojave.

Pa se tako kod redovite primjene finasterida i dutasterida, kod određenog broja muškaraca podvrgnutih testiranju javljala depresija, impotencija (1.1% do 18.5%), abnormalna ejakulacija (7.2%), pojačana dlakavost, opadanje libida (2,5 do 3%), erektilna disfunkcija (1,3%) pa čak i rast grudi (0,65%), dok je minoxidil kod određenog broja ispitanika imao negativan utjecati na krvni tlak i rad srca, izazivao svrbež i crvenilo na vlasištu te prhut. Od 2005. godine, Svijetska anti-dopinška agencija je stavila finasterid na listu zabranjenih supstanci. Više o finasteridu, dutasteridu i minoxidilu možete pronaći na slijedećim linkovima: http://en.wikipedia.org/wiki/Finasteridehttp://en.wikipedia.org/wiki/Dutasteridehttp://en.wikipedia.org/wiki/Minoxidil.

Upravo iz navedenih razloga, vodeći stručnjaci na području terapije kose i vlasišta, okrenuli su se jednom drugom, sigurnijem pristupu rješavanja problema gubitka kose. Tako danas već imamo podjednako učinkovite preparate kao i lijekove pa čak i učinkovitije prema nekim neovisnim istraživanjima, čiji sastav se bazira prvenstveno na biljnoj bazi, a čija dugotrajna primjena nema zabilježenih nikakvih negativnih posljedica ili nuspojava kao kod spomenutih lijekova.

Bilo da je riječ o lijekovima (medikamentima) ili o prirodnim preparatima, poznate su TRI OSNOVNE VRSTE TERAPIJE odnosno pristupa koji će vam pomoći da zaustavite daljnju progresiju opadanja kose, potaknete svoju kosu na ponovni oporavak i rast, te spriječite upalne procese na vašem vlasištu.

• Anti-androgeni – smatraju se temeljnom komponentom pri terapiji genetski uzrokovane ćelavosti jer otklanjaju jedan od njezinih glavnih uzroka. Svojim djelovanjem smanjuju razinu DHT-a na način da sprečavaju njegov nastanak ili pak spajanje već nastalog DHT-a na androgene prijemnike (receptore) na folikulu kose. Jednom kada se smanji razina DHT-a, zaustavlja se progresija ispadanja kose te ostalih popratnih nuspojava DHT-a kao što su upalni procesi na vlasištu, pretjerano mašćenje kose i vlasišta te perut.

Anti-androgeni za oralnu  primjenu nalaze se u proizvodima na bazi sabal palme (eng. Saw Palmetto, lat. Serenoa repens), finasterida, dutasterida, kofeina, zelenog čaja i sl., a za vanjsku primjenu u proizvodima kao što je šamponi, regeneratori, maske, serumi, tonici i sl. također na bazi sabal palme, zelenog čaja, kofeina, biotina i sl. No ukoliko je u udio spomenutih aktivnih tvari premali, od njih nećete imati koristi. Najboljim prirodnim anti-androgenom smatra se spomenuti ekstrakt ploda Sabal palme.

Nabavite svoje anti-androgene:  Sabal palma (Saw Palmetto) kapsule, KAL Hair Force kapsule, NANOGEN šampon za muškarce, NANOGEN šampon za žene

• Stimulatori rasta – postoji dobra i loša strana stimulatora rasta. Dok s jedne strane potiču kosu na rast te produljuju anagenu fazu rasta kose, s druge strane ne sprečavaju uzrok gubitka kose. Koristeći samo stimulatore rasta bitka može biti teška – “dva koraka naprijed,  jedan korak nazad”.  Upravo zato se preporuča kombinacija  anti-androgena i stimulatora rasta kako bi se postigao sinergijski učinak – zaustavio uzrok gubitka kose te potaknuo novi rast kose.  U stimulatore rasta ubrajamo proizvode kao što su Nanogen serum, minoxidil i sl. U stimulatore rasta također ubrajamo i  LLLT (Low Level Laser Therapy) lasersku fototerapiju vlasišta.

Nabavite svoje stimulatore rasta: NANOGEN Treatment Serum, Rogaine 5% minoxidil u pjeni.

• Ublaživači upalnih procesa (eng. Anti-inflammatories) – ovi proizvodi služe za smanjenje i ublažavanje upala, svrbeži, crvenila ili peruti uzrokovanih hormonalnim promjenama, reakcijom imunološkog sustava na događanja u vašem vlasištu (DHT) ili pak zbog primjene agresivnijih lijekova na bazi minoxidila, aminexila, alkohola, propylene grycola, SLS-a (Sodium Lauryl Sulfata) i sl. Kako biste izbjegli upalne procese i iritacije, koristite proizvode koji ne sadrže navedene supstance te posjetite liječnika radi detaljnijeg pregleda.

Ublažite upalne procese na svom vlasištu još danas: NANOGEN šampon za muškarce, NANOGEN šampon za žene, Nanogen šampon i regenerator 5 u 1 za muškarce,  Nanogen Luxe 7-u-1 šampon za žene.

Ovim cjelovitim pristupom danas se vrlo učinkovito može spriječiti ispadanje kose, odnosno potaknuti njezin ponovni rast (ukoliko je korijen kose još živ) i to ponajprije kod androgene alopecije tzv. genetski uzrokovane ćelavosti koja čini čak 95% svih vrsta ćelavosti.

Vodeći proizvodi protiv ispadanja kose sve više nastoje integrirati u svoj sastav sva tri gore navedena terapijska pristupa (anti-androgene, stimulatore i ublaživaće upalnih procesa), čime se postiže sinergijski učinak. Pa se tako često zajedno u kombinaciji mogu naći stimulatori rasta i ublaživači upalnih procesa, šamponima i regeneratorima se dodaju stimulatori rasta i anti-androgeni, dodacima prehrani za zdraviju kosu dodaju se ublaživači upalnih procesa na vlasištu, antiandrogeni i sl.

Proizvodi protiv ispadanja kose sve više postaju dio dnevne rutine baš kao i pranje zubi, brijanje, nanošenje krema, uzimanje vitamina, sl.  No, od ključne je važnosti da se s primjenom istih započne u što ranijoj fazi (još u vidu preventive) jer postoji pravilo: „Dokle god imate kosu, možete je sačuvati“.

KLIKNITE NA TEST ĆELAVOSTI (SLIKA ISPOD) KAKO BISTE SAZNALI S KOLIKO GODINA BISTE MOGLI ISKUSITI ĆELAVOST UKOLIKO NIŠTA NE PODUZMETE NA VRIJEME:

red arrow

test ćelavosti

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.