POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Sabal palma (Saw Palmetto) – biljka broj 1 u prevenciji ispadanja kose

Razmišljate li o mogućnosti da ćete se u određenom trenutku svog života suočiti s problemom ispadanja kose? Ili pak je postepeni gubitak kose nešto s čime ste se već suočili te protiv čega se borite koristeći različita sredstva? Upoznajte dar prirode čiji blagotvorni učinak pomaže u sprječavanju opadanja kose – biljku Saw Palmetto, također zvanu Sabal palma.

Što je Saw Palmetto (Sabal palma, serenoa repens)?

Saw Palmetto, Sabal palma ili lat. serenoa repens je samonikla biljka koja raste u južnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država. Ime je dobila od engleske riječi ‘saw’ što znači ‘pila’ budući da se sastoji od nazubljenih lisnih peteljki koje sliče pili. Otporna je na sušu, kukce i požare, a životni joj je vijek čak 700 godina. Plodovi Sabal palme sadrže po jednu sjemenku, a beru se zreli, dakle u kolovozu i rujnu, u obliku tamnocrnih do smeđih bobica koje sadrže ljekovita svojstva. Sama berba nije nimalo ugodna, jer su lisne peteljke biljke izrazito oštre pa se berači lako mogu ozlijediti.

Ljekovita svojstva Sabal palme poznata su već stotinama godina, čemu svjedoči njena upotreba od strane drevnih Maja te američkih Indijanaca. Mogućnosti upotrebe ove biljke izrazito su široke, no najpoznatije je njeno blagotvorno djelovanje na ljudsko zdravlje. U narodnoj medicini koristila se za liječenje bolesti mokraćnog sustava, protiv kašlja, proljeva, opće slabosti, prehlade, migrene te za povećanje potencije u muškaraca, a poznato je da njena svojstva također pomažu kod prevencije ispadanja kose.

Gubitak kose i Sabal palma

Ispadanje kose je prouzročeno smanjenjem razine testosterona koje dolazi s godinama kao i porastom hormona dihidrotestosterona (DHT), koji nastaje povezivanjem testosterona s 5ar enzimom. Vlasište je osjetljivo na DHT koji tako utječe na smanjenje rasta kose. Ekstrakt Sabal palme blokira 5ar enzim te tako sprječava pretvaranje testosterona u DHT, odnosno održava uravnoteženu razinu testosterona. Samim time utječe i na opadanje kose, odnosno gubitak kose se zaustavlja i/ili usporava. Dosadašnja istraživanja vezana uz učinkovitost Sabal palme u tretiranju ispadanja kose dala su obećavajuće rezultate.

Sabal palma kao dodatak prehrani

Iako je na tržištu moguće naći Sabal palmu u različitim oblicima, od suhih bobica do tekućeg ekstrakta,  najdostupnije su kapsule i tablete, koje su ujedno i bile predmet različitih studija. Stručnjaci preporučuju uzimanje 320-400 mg dnevno u svrhu prevencije ispadanja kose. Kao i kod ostalih dodataka prehrani, preporučuje se savjetovati se s liječnikom prije same upotrebe, posebice ako se koriste i drugi dodaci prehrani ili lijekovi. Uz rijetke moguće nuspojave kao što su blaga glavobolja ili bolovi u trbuhu, djelovanje Sabal palme općenito se smatra blagotvornim.

Spriječite gubitak kose uz Sabal palmu!

U području u kojem uspijeva Sabal palma, ljudi su je oduvijek koristili za ublažavanje širokog spektra zdravstvenih tegoba imajući na umu njena ljekovita svojstva. Moderna je medicina također prepoznala njeno blagotvorno djelovanje te je postala dostupna na tržištima diljem svijeta u obliku dodatka prehrani i farmaceutskih pripravaka. Između ostalog, utvrđeno je da uzimanje Sabal palme može utjecati na zaustavljanje odnosno usporavanje ispadanja kose te se iz tog razloga preporuča svim muškarcima zrelije dobi koji se bore s čelavošću. Odlučite se za dodatak prehrani na prirodnoj bazi i podarite novi život svome vlasištu!

U našem webshop-u možete pronaći slijedeće dodatke prehrani sa Sabal palmom: Saw Palmetto Berries (za muškarce) i Hair Force KAL (za muškarce i žene).

 

KLIKNITE NA TEST ĆELAVOSTI (SLIKA ISPOD) KAKO BISTE SAZNALI S KOLIKO GODINA BISTE MOGLI ISKUSITI ĆELAVOST UKOLIKO NIŠTA NE PODUZMETE NA VRIJEME:

 

test ćelavosti
Ukoliko ti se svidio ovaj blog post klikni na Tweeter, Facebook ili Google gumbić ispod. Rado bismo čuli i tvoje mišljenje pa slobodno napišeš i svoj komentar.

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.