POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Otkriven lijek za alopeciju univerzalis?

Ovih dana objavljena je vijest kako su znanstvenici sa Sveučilišta Yale korištenjem nove terapijske metode, primjenom lijekova koji se obično koriste za liječenje artritisa, uspjeli skoro u potpunosti vratiti kosu 25-godišnjaku koji je patio od alopecije univerzalis – potpunog gubitka kose, obrva i ostalih dlaka na tijelu.

S obzirom da je do sada jedino transplantacija kose nudila pomoć onima koji su u potpunosti izgubili kosu, a lijekovi i preparati za poticanje rasta kose pomažu ponajprije u ranijim fazama ćelavosti, ova vijest s razlogom zaslužuje pozornost.

Trenutno ne postoji lijek za ovu bolest, te je ovo prvi slučaj uspješnog liječenja takve bolesti koja je vrlo stresna za pacijente.

Svjetski poznato Sveučilište Yale je također izvijestilo da su pacijentu osim kose narasle i obrve, trepavice, dlake na licu, ispod pazuha kao i ostale dlake.

“Rezultati su upravo onakvi kakvima smo se nadali”, rekao je Brett A. King, profesor dermatologije na Yale University School of Medicine i glavni autor rada objavljenoga 18. lipnja 2014. u časopisu Journal of Investigative Dermatology, u kojemu su predočeni rezultati.

“Ovo je veliki napredak u liječenju pacijenata sa ovakvom stanjem. Iako je riječ o jedinstvenom slučaju, predviđamo daljnje uspješno liječenje na temelju našeg današnjeg razumijevanja bolesti i lijeka. Vjerujemo da možemo postići iste rezultate i kod drugih pacijenata, što planiramo i ostvariti”.

Osim alopecije univerzalis, pacijent je imao i psorijazu, stanje okarakterizirano crvenim ljuskastim područjima na koži te je doveden na odjel dermatologije na Yalu radi liječenja psorijaze.

Prof. King vjeruje kako je moguće izliječiti obje bolesti istovremeno koristeći postojeći lijek za reumatoidni artritis zvan tofacitinib citrat. Lijek se već uspješno koristi za liječenje psorijaze. Također je izliječio i alopeciju areatu (manje ekstremni oblik alopecije) kod miševa.

Nakon dva mjeseca korištenja tofacitiniba u dozi od 10 mg dnevno psorijaza je kod pacijenta pokazivala slabije napredovanje, a pacijentu su počeli rasti kosa i dlake na licu – prva kosa nakon sedam godina. Potom, nakon dodatnih triju mjeseci terapije sa 15 mg dnevno, pacijentu je kosa u potpunosti prekrila skalp, te su mu postale jasno vidljive obrve, trepavice, dlake na licu kao i ispod pazuha.

“Za osam mjeseci došlo je do potpunog povratka kose”, rekao je koautor Brittany G. Craiglow, “Pacijent je izvijestio da ne osjeća nikakve nuspojave, a nismo ni mi u laboratorijskim testovima zabilježili nikakve anomalije.

Čini se da tofacitinib potiče ponovni rast kose kod bolesnika s alopecijom universalis na način da sprječava napad imunološki sustava na folikule dlake, rekao je Prof. King.

Lijek pomaže u nekim, ali ne i svim slučajevima psorijaze, a bio je umjereno učinkovit u slučaju ovog pacijenta, kažu autori.

Prof. King je podnio prijedlog za kliničko ispitivanje lijeka, uključujući u obliku kreme, kao tretman za alopeciju areatu.

Izvor: http://www.huffingtonpost.co.uk/2014/06/20/yale-scientists-hair-loss-hair-regrowth_n_5514102.html

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.