POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Obećavajući rezultati istraživanja s laboratorijski stvorenom kožom

Opadanje kose, odnosno ćelavost, jedna je od najčešćih tegoba suvremenog muškarca. Uz neprestan napredak u većini trenutno mogućih rješenja koja variraju od lijekova i preparata do različitih terapija, nedavno su znanstvenici u Japanu došli do važnih saznanja koja bi mogla dovesti do potencijalno izvrsnih rješenja u borbi protiv ćelavosti. Naime, uspjeli su postići da na laboratorijski stvorenim stanicama kože niknu dlačice.

Istraživanje je izvršio dr Tsuji iz Riken centra za razvojnu biologiju u suradnji s kolegama Sagamihara i Sendai, a bazirali su ga na perspektivnoj tehnici istraživanja matičnih stanica  iz 2006. godine na način da su izdvojili stanice iz desni miša te ih pretvorili u takozvane inducirane pluripotentne matične stanice (iPS). Takve je stanice moguće uvijek iznova dijeliti te iz njih razviti gotovo bilo koju vrstu stanica u tijelu. Istinsko postignuće navedenog tima znanstvenika leži u tome što su postigli da se iz tih stanica razviju različiti slojevi i strukture koje sadrži koža, čovjekov najveći organ koji štiti naše tijelo od vanjskih utjecaja, pohranjuje energiju te održava unutarnju temperaturu.

Na koži miša niknule dlačice

Za razliku od trenutno dostupnih tehnika za presađivanje kože, kojima se često ne uspijeva postići da ona sadrži sve one biološke elemente te funkcionalnost koju inače ima, tim dr. Tsujija uspio je stvoriti kožu s više slojeva uključivši i folikule dlačica te znojne žlijezde. Testiranje je izvršeno na način da je laboratorijski stvorena koža presađena na miša na kojemu se zatim dobro integrirala te su, u konačnici, niknule i dlačice. Iako se predviđa da će biti potrebno 5-10 godina da se dobiveni rezultati mogu prenijeti i na ljude, oni predstavljaju ogroman potencijal na više područja – od presađivanja savršeno funkcionalne kože žrtvama teških opeklina, proizvodnje primjeraka realistične kože za testiranje lijekova i kozmetike te do ostvarivanja zavidnih rezultata u rješavanju problema gubitka kose.

Novi rast dlačica iz kože

Profesor molekularne dermatologije na fakultetu King’s College London, John McGrath, prepoznao je važnost ovog istraživanja nazvavši ga presudnim korakom prema mogućnosti stvaranja funkcionalne kože za ljude, nešto u čemu dosadašnja istraživanja nisu uspijevala. Također je napomenuo da presađivanje kože u današnje vrijeme funkcionira, no takva koža niti ne izgleda niti se ne ponaša kao ‘prava’ koža budući da joj nedostaju folikuli dlačica te znojne žlijezde. Naposlijetku, prof. McGrath smatra da će, zahvaljujući rezultatima navedenog istraživanja, u mnogim laboratorijima pokušati postići isto no u različite svrhe.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Advances, a voditelj istraživanja, Takashi Tsuji, rekao je da smo time napokon korak bliže ostvarivanju sna o uzgajanju personaliziranih organa ne samo kože već i unutarnjih organa jednog dana. Naposlijetku, koristeći se navedenom tehnikom njegov je tim uspješno uzgojio kožu koja ima funkcije normalnog kožnog tkiva.

Dobiveni rezultati istraživanja japanskih znanstvenika sigurno će naći široku primjenu, između ostalog potencijalno bi mogli poslužiti za rješavanje problema gubitka kose. Biotehnološki inžinjering time se prometnuo u jedno od najperspektivnijih područja u tretiranju problema ćelavosti. Ostaje za vidjeti ne hoće li rezultati istraživanja dr. Tsujija i kolega roditi plodom i u tom području, već je samo pitanje kada.

Izvor: http://www.bbc.com/news/science-environment-35946611

banner_test_celavosti

Ukoliko ti se svidio ovaj blog post klikni na Tweeter, Facebook ili Google gumbić ispod. Rado bismo čuli i tvoje mišljenje pa slobodno napišeš svoj komentar dolje u rubrici komentar.

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.