POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Ćelavost je povezana s bolešću srca?

Ćelavost kod muškaraca može nagoviješćivati srčane bolesti

Za većinu muškaraca ćelavost je osjetljiva i frustrirajuća tema. Unatoč toj iritantnoj prirodi stvari, liječnici i znanstvenici godinama su tvrdili kako je ćelavost (androgena alopecija) samo estetski problem, ne i zdravstveni, te da nije u vezi sa ozbiljnim ili kroničnim bolestima. No, nedavno objavljena studija u Britanskom medicinskom časopisu (British Medical Journal) pokazuje kako su istraživaći posljednjih par godina počeli otkrivati poveznicu između gubitka kose i koronarnih srčanih bolest bolesti (CHD). CHD je rezultat progresivne bolesti arterija (CAD), pri čemu se stvaraju masne naslage koje ometaju krvotok.

Nakon analize rezultata šest različitih istraživanja provedenih na preko 37.000 muškaraca između 55 i 60 godina u SAD-u i Europi, japanski istražitelji su zaključili da ćelavost može biti povezana s povećanim rizikom od CHD-a. A kao i većina ostalih kardiovaskularnih rizika, ćelavost je također uglavnom uzrokovana genetski.

“Moji djedovi su bili proćelavi i imali su koronarnu bolest srca. Uvijek me zanimalo postoji li neka poveznica između ćelavosti i CHD-a”, izjavio je autor istraživanja dr. Tomohide Yamada, Sveučilište u Tokiju. No iako će se ova vijest činiti lošom većini muškaraca, postoji i dobra strana: profil rizika ovisi o vrsti ćelavosti. Istražitelji su identificirali četiri različita profila ćelavosti: jaka ćelavost tjemena, umjerena ćelavost tjemena, mala ćelavost tjemena i frontalna ćelavost.

Ćelavost tjemena označava ćelavost na gornjem dijelu glave, tzv. kruna, i upravo takva ozbiljna ćelavost je povezana s povećanim rizikom od CHD-a. “U ovom istraživanju, ćelavost tjemena je značajno povezana s povećanim rizikom od CHD-a kod mlađih muškaraca, a poveznica je bila proporcionalna s jačinom ćelavosti”, izjavio je Yamada. Iako ovi rezultati govore o snažnoj poveznici, daljnja istraživanja su potrebna da se odredi točna veza između izgubljene kose i začepljenih arterija.  Znanstvenici smatraju da je veza između ćelavosti i CHD-a uzrokovana otpornošću na inzulin, koji povećava rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

“Posebno mlađi muskarci koji su ćelavi na tjemenu trebaju obratiti pozornost na faktore rizika od kardiovaskularnih bolesti i trebaju popraviti svoj profil rizika od kardiovaskularnih bolesti”, izjavio je Yamada.

Međutim, samo zato jer ćelavite, jer ste ćelavi, ili imate članove obitelji koji su ćelavi, ne znači da ste automatski u riziku od CHD-a. Najbolje što možete učiniti za zdravlje svog srca je voditi zdravi život i spriječiti pretilost, dijabetes i visoki krvni tlak.

“Usvojite zdravi način života koji uključuje zdravu prehranu, vježbanje i smanjenje stresa tako da se izbjegnu faktori rizika od koronarnih bolesti poput dobi i visokog krvnog tlaka”, izjavio je Yamada.

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.