POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Androgenetska (androgena) alopecija (1)

Za Svijet-kose.hr piše dr. Jasminka Bilić, specijalist dermatovenerologije

Kroz ljudsku povijest i različite kulture kosa je uvijek imala status najprirodnijeg ukrasa, a kod žena i simbola ženske ljepote. Kratka ili duga, plava ili crna – svejedno – kosa je lijepa samo kad je zdrava i pravilno njegovana. Na žalost, brojna patološka stanja, bolesti i loša njega kose mogu oštetiti strukturu dlake i izazvati njeno pojačano ispadanje.

Metabolizam kose brz je i zahtjevan te je podložan utjecajima organizma i okoline. Životna dob također ima veliki utjecaji pa je posve normalno da s godinama kosa mijenja boju, kvalitetu i izgled. Boja kose, njezina debljina i kvaliteta ovise o genetskim čimbenicima, količini pigmenta i sadržaju mjehurića zraka u vlasi. Plava kosa sadrži najmanje pigmenta i najtanja je pa je sklonija oštećivanju nego smeđa i crna. Najdeblja je crvenkasta vlas, a po debljini se između plave i crvene nalazi smeđa i crna. Svaku kosu valja pažljivo njegovati, ali plavu posebno.

Na našem vlasištu nalazi se oko 100 000 vlasi. Svaka vlas prolazi svoje životne cikluse koji se ponavljaju kroz tri faze. Prva faza zove se faza rasta (anagena faza) i traje 2-6 godina. Nakon nje nastupa faza zaustavljanja rasta (katagena faza) koja traje otprilike 3 tjedna. Posljednja faza je faza otpadanja (telogena faza) u kojoj se vlas sve više približava površini kože i postepeno ispada. Telogena faza traje oko 3 mjeseca.

Upravo ovi ciklusi rasta i ispadanja kose dovode do toga da svakodnevno nalazimo ispale vlasi. U prosjeku izgubimo 50 vlasi dnevno, ali gubitak do 100 vlasi na dan još je uvijek u granicama normalnog. Kosa najviše ispada pri mehaničkim podražajima kao što su češljanje i pranje, iako oni sami po sebi nisu uzrok povećanom ispadanju kose.

Postoji više razloga koji mogu dovesti do pojačanog ispadanja kose. Tu se ubrajaju neke autoimune bolesti, opekotine, neke dermatoze, kemoterapija, izlaganje radijaciji, neadekvatna prehrana. Pojačano ispadanje kose može se javiti i kao posljedica teškog akutnog stresa ili straha, zatim zbog svjesnog ili nesvjesnog trljanja i čupanja kose, te kao posljedica hormonalnih poremećaja.

Najčešći oblik gubljenja kose i kod muškaraca i kod žena je androgenetska alopecija.

To je genetski uzrokovan gubitak kose, karakterističan za muški spol, a uzrokovan je muškim spolnim hormonima – androgenima. Među njima važnu ulogu u nastanku alopecije ima hormon dihidrotestosteron. Do sada nije utvrđeno zašto dihidrotestosteron potiče rast brade, brkova i drugih dlaka na tijelu, dok u isto vrijeme dovodi do ispadanja kose. Kod muškarca s genetskom predispozicijom za ćelavost pojačano ispadanje kose počinje između 20. i 30. godine života, a katkada i ranije. Prvenstveno su zahvaćeni rubni dijelovi vlasišta uz čelo i sljepoočnice. S vremenom ta područja ostaju bez kose, a na rubovima ćelavih areala zaostaju tanke, dekolorirane dlačice. U najtežim slučajevima nastaje ćelavost cijelog središnjeg dijela vlasišta okruženog vijencem kose na stražnjim i postraničnim dijelovima glave.

Kada androgenetska ćelavost pogađa žene ona je odraz povećanog lučenja androgena (u tijelu svake žene stvara se i manja količina androgena) ili povećane osjetljivosti dlačnog folikula na njihovo djelovanje. Kod žena dolazi do difuznog gubitka kose na središnjem djelu vlasišta i samo iznimno do potpune ćelavosti.

U terapiji androgenetske ćelavosti žene mogu koristiti losione s estrogenima koji potiskuju djelovanje androgena ili uzimati lijekove s antiandrogenim učinkom. Kod muškaraca primjenjuje se lokalno liječenje s minoksidilom. Moguća je i transplantacija vlasi iz stražnjeg djela glave u ćelava područja. U novije vrijeme provodi se liječenje finasteridom – tvari koja poboljšava rast i sprječava daljnji gubitak kose. Ovaj oblik liječenja provodi se pod nadzorom dermatologa.

Treba još spomenuti i prirodne preparate čije se djelovanje posljednjih godina dokazuje brojnim znanstvenih istraživanjima, te dobivaju sve veću podršku stručnjaka kao dobra alternativa navedenim lijekovima (npr. Nanogen linija proizvoda te proizvodi na bazi Saw Palmetta tj. sabal palme).

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.