POMOĆ PRI KUPNJI – TEL: 040 363 411, MOB/SMS/VIBER: 098 242 112

Search
Close this search box.

Androgenetska (androgena) alopecija (2)

Androgenetska alopecija je najčešća vrsta gubitka kose. Za SVIJET-KOSE.hr piše dr. med.spec. dermatovenerolog Sanda Perić-Šušak iz Poliklinike MediDerm, Split

Ciklus rasta vlasi kose

Ciklus rasta kose je podijeljen u tri faze: Anagena faza aktivnog rasta, katagena – involutivna faza, telogena  faza mirovanja rasta dlake. Trajanje anagene faze je genetski određeno i varira od 2 do 8 godina na vlasištu, te od 1 do 6 mjeseci na drugim regijama. Telogena faza traje oko 100 dana bez obzira na regiju. U vlasištu se normalno nalazi 80 – 90% anagenih, 10 – 20 posto telogenih, i 1-2 posto katagenih vlasi. Postotni udio se određuje trihogramom. Trihogram je mikroskopska analiza uzorka koji se sastoji od 70-100 iščupanih vlasi.

Tipovi vlasi

U ljudi razlikujemo tri tipa dlaka: spolno neovisne, koje nisu pod utjecajem spolnih hormona (obrve, trepavice, kosa okcipitalno-potiljačno), ambispolne, koje su pod utjecajem steroidnih hormona kakve su prisutne u žena (aksilarno, donji pubični trokut), i muške spolne dlake (gornji pubični trokut, brada). Estrogeni produljuju anagenu fazu rasta, androgeni imaju dvojako djelovanje. Dlake brade, pubisa i aksile rastu pod utjecajem androgena, dok se frontalno i parijetookcipitalno u genetski determiniranih osoba skraćuje trajanje anagene faze, te dlaka regredira u velus-dlaku.

Što je to androgena ili androgenetska alopecija?

Alopecije definiramo kao gubitak dlaka na vlasištu i/ili na drugim dijelovima tijela. Ovisno o tome nalazi li se u alopecičnom području ožiljkasto tkivo ili su dlačni folikuli održani, alopecije se dijele u ožiljne i neožiljne. Alopecija androgenetica spada u skupinu neožiljnih i predstavlja nasljedni gubitak kose ovisno o hiperprodukciji androgena, i kod muškaraca i kod žena, sa različitom kliničkom slikom. Sklonost alopeciji nasljeđuje se autosomno dominantno, a osim gena, bitan je utjecaj hormona. Estrogeni produljuju, a androgeni skraćuju trajanje anagene faze. Upravo stanice folikula dlake stvaraju 5α – reduktazu, koja pretvara slabije androgene u testosteron i dihidrotestosteron.

Alopecia androgenetica započinje u ranoj mladosti uz individualnu brzinu progresije, kod žena će se očitovati prorijeđenjem vlasišta na tjemenu, uz održanu prednju liniju rasta kose, dok se kod muškaraca može očitovati u 8 različitih tipova. Kod muškaraca tip 1 predstavlja normalno vlasište prije puberteta dok tip 8 predstavlja ekstenzivnu ćelavost kod koje kosa preostaje samo uz okcipitalni i temporalni rub. U liječenju se primjenjuju inhibitori 5α – reduktaze (finasterid) peroralno, te minoxidil (vazodilatator) koji se nanosi direktno na vlasište, dva puta na dan, s dobrim učinkom na rast kose, ali je potrebna trajna primjena.

U novije vrijeme sve se više koriste biljni proizvodi, kombinacije vitamina i minerala kao i faktori rasta koji se različitim tehnikama apliciraju u vlasište, bilo kućnom primjenom sa scalprolerom ili tehnikom mezoterapije u dermatološkim poliklinikama. Metode i preparati apsolutno nemaju nikakve nuspojave. Jedna od inovativnih biljaka je Serenoa repens (eng. Saw palmetto, rh. Sabal palma), nalazi se u preparatima za kućnu primjenu čije točno djelovanje nije još uvijek do kraja poznato, no postoje znanstveni dokazi da uspješno inhibira enzim 5α – reduktazu. Zbog tih spoznaja, Serenoa repens se koristi kao biljna alternativa lijeku finasteridu u liječenju ne samo androgenetske alopecije već i benigne hiperplazije prostate.

red arrow

banner_test_celavosti_sidebar

Ukoliko ti se svidio ovaj blog post klikni na Tweeter, Facebook ili Google gumbić ispod. Rado bismo čuli i tvoje mišljenje pa slobodno napišeš i svoj komentar.

ZAŠTO GUBIMO KOSU?

Prijavi se, preuzmi kuponski kod dobrodošlice od 20% i budi u toku sa novostima i popustima. Ne dozvoli da kosa loše priča o tebi.